Uncategorized

Båtfix

Givetvis är det inte bara fina bilder med mys och pys. Båten måste uppgraderas och underhållas.

Här är en sammanställning av det vid gjort efter semestern 2019 fram till slutet 2020.

Samtliga 3 vattentankar togs ut och rengjordes ordentligt, vi hade ett läckage på en av dom och detta svetsades igen. Kölen rengjordes och nu vet vi att alla tankarna är i bra skick. Även nivvåvakt installerades så vi har en uppfattning på hur mycket vatten som finns kvar.

Vi märkte att en av våra två generatorer, som laddar förbrukningsbatterierna, laddade dåligt vid motorgång. Vi bytte ut den och ökade från 50A till 70A. Samtidigt bytte vi remmarna till båda generatorerna. Även varmvattenberedaren byttes ut, vi valde en ISOTEMP SPA 20liters.

Nya blandare till aktra toaletten samt till köket installerades. Tack Henrik för hjälpen!

Targabågen förstärktes på respektive sida med 2 rostfria stag på diagonalen.

VHF (SIMRAD RS 40) samt AIS (RAYMARINE 700) installerades, vi drog ett NMEA200 nätverk i båten så även plottern nu får in tex AIS information, utmanande kabeldragning kan man säga.

Samtliga hytter fick USB-uttag för laddning.

Nivåvakt för automatisk länsning av kölen fungerade inte, tur nog hittades en ny nivåvakt hemma hos Ronny, tack för den! 

Wincharna i sittbrunnen plockades isär, rengjordes och fettade in. 

Infästningen av förliga ankarspelet hade sett sina bästa dager, det står på en ”fundament” upphöjd jäms med däck. Detta fundamentet var gjort av träskivor/plywood som sugit år sig fukt och ruttnat. Allt revs ut/bort och basplattan förstärktes och sen monterades ett rostritt stabilt fundament som spelet kunde stå på. Distansen mellan det rostfria och ankarspelet i aluminium fick bli en tjock skärbräda i plast. Spelet stadgas i sid/längsled av vantskruvar. Ankarspelet är nu extremt stabilt.

Vi uppgraderade också från 8mm kätting till 10mm. Vi vill ha mer tyngd i den utlagda kättingen och dessutom vill vi ha ett något större ankare.

Vårt nuvarande ankare är ett CQR på 20kg, vi vill ha ett ROCNA Vulcan på 33kg. Detta kommer införskaffas under våren. Kanske något överdimensionerat enligt rekommendationerna men vi vill kunna sova tryggt på nätterna och då är fäste och tyngd viktigt för oss!

Just nu sysselsätter vi oss med att gå igenom vår utombordare som fick stanna hemma förra sommaren. Den ville inte tända på båda cylindrarna, på vinst eller förlust bytte vi CDI-boxen och nu tänder den på båda! I och med detta kunde vi gå vidare och nu är hela växelhuset isärplockat och vi har beställt nya packboxar, tätningar mm. Motorn är en mercury 9.9hk 2-takt, växling och gasning sker i rorkulten, vilket kommer göra det lättare för barnen att hantera båten.

Kommande projekt är renovering av backslaget, vi har haft problem med detta då det ibland varit svårt att få i växel och främst backen.

Båda seglen åkte av för några veckor sedan och dom skall tvättas och ses över. 

Vi har beställt ett av de dyraste, men nog så nödvändiga, inköpen. Ett vindroder av HYDROVANE. Vi har autopilot, men vi måste ha redundans och då är ett vindroder ett bra val, det är dessutom helt mekaniskt så vi belastar inte våran batteribank som vi gör då vi använder autopiloten. Vidare kan man använda detta roder som ett nödroder om något händer med vårt huvudroder. Vi vill inte hamna i en situation då vi tvingas handstyra båten under en längre tid. Autopilot och vindroder kompletterar varandra bra.

Vi ser fram emot leverans om ett par veckor.

Vi har även köpt en mindre 3-kg tvättmaskin (1600w), den skall installeras ombord. Vi håller på att räkna och se över hur den skall elförsörjas till sjöss.

Vi håller på att kartlägga vårt elbehov, många funderingar, hur stor batteribank? Litium-batterier eller ”vanliga”? Hur stor inverter behövs? Räcker 2000w för att köra tvättmaskinen en solig dag? Räcker våra solceller vårt dagliga el-behov? Kyl och frys är dom största förbrukarna. Vi har tänkt 600w i solceller. Skall vi komplettera med ett vindkraftverk? Släpgenerator?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *